Frågor & Svar

Under tiden min frånvaro har lyst tom så har det kommit in lite frågor här på bloggen, vilket är jätteroligt! Så jag tänkte ta tag och svara på dem nu tänkte jag. 

Anomyn:
Har slutbetyget någon betydelse när man söker?
Slutbetyg har ingen betydelse, (vad jag minns) Har för mig dock att man var tvungen att skicka in en kopia på sitt betyg? Var över 8 månader sedan jag skickade in min ansökan och allt det så kan ärligt säga att jag inte rikigt minns hur det var. Men jag tror inte det hade någon betydelse och framför allt inte Engelskan, för alla som vill åka iväg (med Cultural Care) gör ett Engelska test där man har en liten intervju med personalen på CC för att kolla så man kan komunicera. För att inte skrämma upp sig inför det, så är det jättesimpelt och du behöver inte vara en expert för att klara det, handlar mest om att kunna bli förstådd typ. 

Anomyn
Måste man ha haft någon erfarenhet med barn för att söka? Och hur lång är själva processen med cultural care? Vad finns det för avgifter? :)
För att kunna åka som au pair måste man ha minst 200 timmars barnerfarenhet, så som praktik på dagis, barnpassning, eller någon form av ledare i fotbolls jag eller vad som helst. Det går ganska lätt att plocka ihop sina timmar.
Själva processen är ganska lång skulle jag säga, eller det handlar om hur snabb du väljer att vara själv( jag var ganska seg) Du börjar med att gå på ett informationsmöte, gör din intervju, blir antagen till programmet och får du börja fylla i din ansöka men massa olika frågor. Det är den biten som jag skulle säga tar längst tid, det är mycket frågor som ska svaras på och man vill ju ge ett så bra svar som möjligt så alla värdfamiljer där ute blir intresserade. Efter det måste du fixa minst 3 referenser. Du ska även göra en hälsoundersökning för att visa att du är frisk att åka. Sedan skickar du in allt detta till CC och du kommer förhoppningsvis in i machningsprocessen( SOM ÄR SÅ KUL! och framför allt spännade) När du väl är här kan det få på 1 vecka eller flera månader tills du hittar din familj. Men när du väl hittat en är det dags att åka till Ambassaden i Stockholm och fixa visumet, som också är en liten process att gå igenom.
Det är ganska mycket arbete med att komma iväg som au pair, och allt jag precis skrivit kanske skrämmer dig och inte gör dig lika sugen längre. Men jag lovar dig all tid innan för att komma iväg är värt det! Ångrar inte en sekund att jag åkt!! ÅK ÅK ÅK säger jag bra!! och lycka till!!
Och på tal om avgifterna så tror jag jag betalade ca. 15-16 000 kr för allt mitt. Då är det programavgift, försäkringar, visum, hälsokontroll och lite småsaker hit och dit för flytten. Så ja det kostar att åka iväg men kom ihåg att du då får flytta till ett nytt land och uppleva massa kul och samtidigt tjänar nya pengar här. Om man säger såhär hur mycket kostar bara en veckas solsemester typ? 

Frida
Jag har bara en fundering, tycker du det funkar bra med engelskan och kommunicera med familjen? Eller blir det lätt missförstånd? Förstår att det är svårt att säga hur bra man måste vara på engelska, men hade varit kul att höra hur du tänker :)
För mig var Engelskan faktiskt det minsta jag var orolig för inför flytten. Det kom bara naturligt när jag kom hit och man stod på egna ben. Jag själv var aldrig en topp elev under mina skolår i engelska, mycket mest det var jobbigt att prata och undveck det så gott jag kunde. Men sen är jag en riktig serienörd så, när jag kom hit och verkligen började prata ordentligt märkte jag hur mycket jag faktiskt snappat upp när jag kollat på alla serier genom åren. Så engelskan funkar faktiskt väldigt bra här borta och mina värdföräldrar ger min mycket beröm över hur bra de tycker att jag är på engelska. Missförstånd har det aldrig rikigt blivit, är det något jag inte förstår säger jag till. Så det har aldrig varit något problem. 

Julia

Jag har under en lång tid funderat på att bli au pair men känner en stor tveksamhet inför der. T.ex tänk om man inte är duktig på det ? Om barnen inte gillar en ? Jag vill verkligen göra det men är egentligen livrädd .. Några tips ? :) btw, älskar bloggen !